Reportage werkgroep natuurfotografie Amersfoort

Originele reportage (link)

Mens en natuur Uitgave van IVN, 68ste jaargang – nummer 3 – HERFST 2017

Als je in de buurt van Amersfoort mensen op hun buik ziet liggen, kan dat zomaar de werkgroep Natuurfotografie zijn. ‘Mensen vragen vaak wat we aan het doen zijn’, vertelt coördinator Arjan. Gekke toeren halen ze wel vaker uit. Zo zat fotograaf Fred laatst bijna met zijn neus in een schotsehooglanderdrol omdat daar een wimpertjeszwam op groeide. Soms komt de groep nauwelijks verder dan de parkeerplaats waar ze verzamelen.

Zondagochtend verzamelen de amateurfotografen bij Dahliavereniging Randenbroek. Het ruikt er heerlijk. Libellen drogen hun vleugels aan het zonlicht. De locatie is bijzonder, want meestal gaan ze naar een natuurgebied, bijvoorbeeld de Oostvaardersplassen of de Kaapse Bossen. Mary, die op het nippertje een bont zandoogje op de foto zet, vindt dat juist leuk. ‘Je komt op plekken waar je zelf niet snel heen gaat. Dat haalt je uit je comfortzone’, zegt ze terwijl ze parelachtige dauwdruppels op een dieprode dahlia vastlegt – die vliegen tenminste niet weg.

De bonte bloementuin heeft oneindig veel kleuren en vormen. Een blauwgrijze oeverlibel verstopt zich met zijn schutkleur op een ijzeren plantensteun. Bijen strijken neer op kogeldistels en vlinders dwarrelen van de ene naar de andere dahlia. Arie, al 25 jaar actief lid, laat enthousiast zijn technische snufjes zien. Voor de dahlia’s haalt hij een lens van zeker een halve meter tevoorschijn. Iedereen fotografeert op zijn eigen manier. Dat kan zijn met een smartphone, compact- of spiegelreflexcamera met of zonder accessoires.

De sfeer in de groep is als het weer: warm en gemoedelijk. Hier en daar stellen mensen elkaar vragen of helpen ze elkaar. Om elf uur genieten de fotografen van een welverdiende kop koffie. Als Andry er niet uitkomt hoe de flitser werkt, gaat haar camera langs vier paar behulpzame handen. Henri draait aan de instellingen. ‘Ah, ik snap het al. De ‘A’ staat voor amateurs en de ‘S’ voor slimmeriken,’ zegt hij. Er wordt hard gelachen.

Wil je meer reportages lezen? Word lid van IVN en ontvang vier keer per jaar gratis het magazine Mens en Natuur.

Artikel uit blad, pagina 12: 

Foto’s: Robin Zeilmaker
Tekst: Lieke Kragt